mari tonton wayang : papadom

Posted: November 25, 2009 in mari tonton wayang
Tags: , , , , , , ,

Dari minggu lepas lagi aku nak menulis pasal topic baru nih…mungkin aku akan buat topic nih topic bersiri…he3~. Topik dia “mari menonton wayang!!!” camne? Catchy tak tajuk dia?

Aku suka menonton wayang. Lantaklah genra ape yang dipaparkan,semua aku sebat. Tapi kalau yang lama mengenali aku..mungkin depa tau ape yang aku minat…

MInggu nih kita start dengan cerita “PAPADOM”…sorryla pada kaki-kaki wayang sekalian. Cerita nih da tamat tempoh tayangan da..biasela..cerita melayu tempoh wajib tayang dia 2 minggu aje..he3~

poster filem

Papadom mengisahkan tentang kisah hidup Saadom (Afdlin Shauki),penjual Nasi Kandar, bersama Isteri ,Munira (Noorkhairiah) dan anak mereka Mia (Liaya Jasmay)…Aku takmo  cerita panjang lebar pasal synopsis dia sebab korang boleh baca di suratkhabar or baca kat blog len..hahahahah kejam tak aku?

Papadom bagi aku memang masyuk gile dengan lakonan-lakonan mantap pelakon seperti Harun Salim Bachik yang aku tak boleh lupa skip dia…”jangan emosi dengan tanah….”, si Lecturer Vanidah Imran…yang tetap cun melecun, dan lakonan 2 hero Malaya masa kini…Farid Kamil dan Que Haidar…

Banyak mesej ingin disampaikan Afdlin dalam cerita ni. Mungkin juga bak kata si Awangputra, ini mesti cerita tentang Afdlin sendiri. Dimana dia terlalu sibuk bekerja lalu tanpa sedar dia mengabaikan tugask dia sebagai ayah. Cerita ini juga sebenarnya adalah gambaran sebenar kasih seorang ayah terhadap anaknya. Mana ada si ayah yang tak sayangkan anaknya.Shahdu beb time si Mia present short film dia…pasal ‘Papadom’…time tuh terus aku rasa nak call je mak aku..hu3~

saadom , munira dan mia

Mesej keharmonian kaum pon ade terselit dalam cerita nih. Kalau nak tayang cerita nih kat luar pon sempoi…memang ‘Malaysia’ cerita nih. Si Cina, India dan Melayu yang tolong menolong sesama mereka memajukan lago Saadom Nasi Kandar..samapi ke pasarai Dubai beb!…dan last sekali sebelum aku lupa, ada 2 short film dalam Papadom…hasil thesis akhir si Farid ngan Que tadi.Puaka Di Padang Ragbi (tak salah aku) dan Eksistansial Sial..yang memang agak sial untuk ditonton..hahahahaa

Apa-apa pon memang berbaloi cerita Papadom mendapat berkati-kati anugerah di FFM. Kalau ade jual DVD, memang berbaloi rembat! Aku bagi rate 5 per 5 bintang!!!..

Comments
  1. nard.aziz says:

    aku x sempat tgk.. sb xde org nk teman aku..
    sian!

  2. pae_hajime says:

    memg best citer nie…ader cd dier x?..nk tgok lagik

    • sawitsan says:

      he3~ nak beli CD pastikan yang original…wokeh pae_hajime?
      tapi nak cari CD setem dulu..macam best je tengok promo kat ASTRO tuh…

  3. pae_hajime says:

    en.sawit nk tgok setem ker?nt cik pae copy kan spesial 4 en.sawit yer..CD ori mahal lah, cik pae bukan suker sokong industri hiburan nie..hehe

    • sawitsan says:

      ala..kalu bukan kite nak sokong industri hiburan kite..sape lagi? nak harapkan warga2 indon..bangla…philiphine?..sorry sket…depa rela dengar and beli kaset and tengok cerita2 ‘orang2 depa’ aje dari tengok and dengar hasil seni kita… =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s